maanantai 3. huhtikuuta 2017

Ratsastuksen paradoksit

Keveys, elastisuus, eleganssi, lennokkuus... Kaikki tämä kuvaa hyvää ratsastusta, meidän maaliamme lajissa. Jos minä yhden asian saisin muuttaa ratsastuksen maailmassa, se olisi kaikenlainen ääriajattelu. Nämä kuvaavat sanat nimittäin liian usein johtavat ratsastustyyleihin, joissa painottuu vain yksi asia. Ehkä saksalainen luonteenlaatu on helpommin kärjistävä kuin suomalainen, joten siellä tuli nähneeksi vielä useammanlaista menijää: henkihieverissä eteenpäin jahdattuja hevosia, jotka olivat lennokkaita keveyden ja elastisuuden kustannuksella tai vaihtoehtoisesti niska ylhäällä selättömänä nytkiviä hevosia, joiden ns. keveys oli viety äärimmilleen lennokkuuden ja rentouden kustannuksella.

Ratsastus on lajina kädellistä ihmisolentoa haastava. On monta tilannetta, jossa ratsastajan tulee toimia vaistojansa vastaan. Kun hevonen vetää ohjasta, ratsastajan tulisi melkein mieluummin yrittää olla tukematta sitä ohjalla. Tai kun se painautuu pohjetta vasten, vielä kovemmin vastaan painaminen harvoin tuottaa parempaa lopputulosta. Ratsastajan suurin haaste onkin, että saa "pidettyä päänsä" tekemättä fyysisiä kompromisseja omalla kehollaan.

Kuitenkin ehkä suurin paradoksi ratsastuksessa on, että se hyvin tehtynä näyttää elegantilta ja eleettömältä, sitä kuitenkaan fyysisesti olematta. Minun suurin haaveeni on, että joku päivä saisin ratsastaa oppilaitteni edessä varustettuna sähköanturein, jotka mittaisivat jonkinlaiselle näyttötaululle minun kehossani esiintyviä jäntevyystiloja. Lukemat olisivat varmasti yllätys monelle. Jo tietysti siitä johtuen, että yliliikkuvana ihmisenä minun pitää lihaksillani kontrolloida nivelten helposti liian suurta liikkuvuutta. Ei ole ihan pienet voimat kyseessä. Tämä kun vielä pitää tehdä siten, ettei häiritse ja esimerkiksi purista hevosta.

Hyvin usein nimittäin on niin, että se suurin jäntevyys, jonka ratsastaja tarvitsee, on sitä varten, ettei ratsastaja tekisi yhtään mitään. Luit oikein. Ei siksi, että ratsastaja voisi tehdä enemmän - suuremman liikeradan - vaan itse asiassa vielä vähemmän. Mitä stabiilimmin ratsastaja istuu, sen helpompaa hänen kehonsa kantaminen hevoselle on. Kuinka vakaasti ratsastajan tulee sitten istua, sen kertoo hevonen, jolla voi olla jokin oma henkilökohtainen preferenssinsä.

Jo edesmennyt Ravenna ei halunnut ratsastajan jäntevöityvän liikaa. Se jännitti selkänsä välittömästi, jos yritin istua liian hiljaa. Joten sen kyydissä piti yrittää "kellua" kontrolloidusti, mikä välillä esimerkiksi vaikeissa siirtymisissä (mm. piaffe-passage tai lisättyravi-passage) oli hankala käytännössä toteuttaa.
Nykyisistä hevosista Tuurikas on puolestaan allerginen ratsastajan ylimääräiselle liikkumiselle. Niin kauan kun ratsastaja pitää asentonsa vakaana ja istuntansa tehtävälle loogisessa asennossa, kulkee Tuurikas kevyesti ja on erittäin miellyttävä ratsastaa, kevyt avuille. Tämä ei kuitenkaan tee ratsastamisesta kevyttä ratsastajalle - hien saa pintaan varmasti silläkin, kun yrittää olla tekemättä liikaa.

Keveys ei ole velttoutta tai rentous löysyyttä. Esimerkiksi englanninkielinen sana suppleness kuvaa "rentoutta" huomattavasti paremmin. Kun ihminen on supple, hän on myötämielinen, sopeutumiskykyinen, notkea, taipuisa... ihan kaikkea muuta kuin suomalaisittain rento, josta tulee mieleen lähinnä sohvalla löhöäminen.

Keveys on sitä, että annetaan hevoselle paras mahdollisuus kantaa itsensä ja ratsastaja itsenäisesti, ratsastajan vakaana pysyvän painopisteen alla, ja sitä, että ratsastajan käyttämistä signaaleista ensimmäinen on aina pienin mahdollinen.

Tähän loppuun vielä muutama video Tuurikkaan eilisestä harjoittelusta. Se treenailee nyt kohti helppoa A:ta. Vielä se tarvitsee lisää kantovoimaa taakse, mutta sitä se saakin näillä siirtymisillä ja mm. tuolla käynninkokoamisharjoituksella. Ja kunhan lumi vähän sulaa, mennään sen kanssa tekemään mäkitreeniä.

PS. Ellei joku sitten ymmärrä tätä hevosta sitä ennen ostaa tai liisata. Tuurikas voisi tuoda jollekin ratsastajalle paljon iloa harrastekilpakouluratsuna.

https://www.youtube.com/watch?v=H0_kpgHhVRI

https://youtu.be/FptPisvxuwg

https://www.youtube.com/watch?v=9qTSBdIphUA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti